četrtek, 26. januar 2012

Canberra

Ko sva prišla do Canberre, sva imela za seboj že približno 1000 prevoženih kilometrov. Razen ovc na cesti, do tedaj nisva imela nobenih problemov z avtom.

Za Canberro sva si rezervirala dva dneva in bila vesela, da se nisva vdala pesimističnemu gledanju Avstralcev na njihovo glavno mesto, saj sva bila na samem mestu oba precej navdušena. Vsa glavna mesta v Avstraliji so zgrajena po nekem principu. Adelaide ima recimo obliko pravokotnika, kjer je med najsevernejšo in najjužnejšo ulico centra mesta točno 1 milja. Canberra pa je zgrajena v obliki krogov, ki so med seboj povezani. Vreme še vedno ni bilo idealno, ampak to naju ni preveč motilo, saj sva imela tokrat trdno streho nad glavo. Kljub deževnemu vremenu, sva vse sončne in nedeževne trenutke uspela izkoristiti za raziskovanje mesta. Predvsem prvi dan, ko sva na koncu dneva ugotavljala koliko kilometrov sva prehodila, da sva tako zelo utrujena. Tako sva si najprej ogledala novo stavbo parlamenta, kjer sva na žalost zamudila vodene ture, tako da sva se po tisti ogromni stavbi izgubljala kar sama. Nato sva se sprehodila mimo stare stavbe parlamenta ter manjši botanični vrt ter se po poti, ki spominja na Elizejske poljane sprehodila do War memorial. Nato sva odkrila otoček, na katerem stojijo ogromne orgle, ki so ravno takrat igrale in oddajale zanimiv zvok. Po celodnevnem sprehajanju po mestu in neuspešnem iskanju slovenske ambasade (ob čemer sem ugotovila, da je bolje, da ne izgubim potnega lista), sva se počasi odpravila nazaj proti hostlu.



Naslednji dan sva se odpravila do nacionalnega centra za šport. Tukaj trenirajo vsi avstralski športniki: nekateri stalno živijo na kampusu, nekateri pa pridejo le na skupinske treninge pred velikimi tekmami. Gimnastične dvorane s kamerami, ki neprestano spremljajo treninge in omogočajo temeljite analize, bazeni s podvodnimi kamerami s katerimi lahko spremljajo vsak športnikov gib, ogromno površin za odbojko in košarko, atletski stadion, ogromen fitnes z vso potrebno opremo ter trgovina z dodatki, ki jih športniki lahko pojejo takoj po treningu. Avstralski športniki imajo definitivno izvrstne pogoje za trening.

Dva dneva v Canberri sta prehitro minila. Canberri do popolnega avstralskega mesta manjkajo morje in hribi. Definitivno pa priporočam obisk, ne se prepustiti mnenju Avstralcev, ki svojega glavnega mesta ne cenijo preveč.

Ni komentarjev: